(μέρος 2 από 8)

Το καταφύγιο της Βοβούσας.

    Μετά από σύντομη και εύκολη διαδρομή φτάσαμε τον Αώο ποταμό και σε ένα λιβάδι διαπιστώσαμε την κατασκευή του νέου καταφυγίου της Βοβούσας.  Το κτίριο φαίνεται ολοκαίνουργιο και με αρκετές δυνατότητες χρησιμοποίησής του για ορεινό τουρισμό.   Συνεχίζοντας περάσαμε το σιδερένιο γεφύρι πριν το χωριό.

Γέφυρα του Αώου.

    Φτάνοντας στην Βοβούσα κάναμε μια στάση στην βρύση της για να δροσιστούμε και συνεχίσαμε για το καινούργιο τμήμα της διαδρομής, αφού μέχρι εδώ το είχαμε ήδη περάσει σε προηγούμενες επισκέψεις μας.

Βοβούσα.

 

Βοβούσα, η βρύση.

Βοβούσα, ο ξενώνας (τηλ. 0656-22850).

    Βγαίνοντας από το χωριό ο δρόμος είναι αρχικά πολύ καλός χωματόδρομος.  Αλλά ανεβαίνοντας και ξεμακραίνοντας από την κοίτη του Αώου, η βατότητα όσο προχωράμε γίνεται δυσκολότερη.  Οπως φαίνεται στις επόμενες φωτογραφίες υπάρχουν πολλά σημεία με πέρασμα νερών πάνω στον δρόμο και με επακόλουθο την ύπαρξη λάσπης.  Εμείς σταθήκαμε τυχεροί αφού η λάσπη ήταν στεγνή κι ετσι δεν προβληματιστήκαμε με το πέρασμά της.  Υπό άλλες καιρικές συνθήκες η άνοδος από την Βοβούσα προς το Περιβόλι πρέπει να είναι εξαιρετική περιπέτεια !

Προς τον αυχένα.

Το ρέμα κόβει τον δρόμο.

Προς τον αυχένα.

Η λάσπη άφθονη !

Προς τον αυχένα.

    Οσο ανεβαίνουμε ψηλότερα το τοπίο αρχίζει να γίνεται αλπικό και πλησιάζοντας τα 1500 μέτρα πάνω από την στάθμη της θάλασσας συναντάμε τα πρώτα υπολείματα χιονιού.  Η διαδρομή δεν είναι πλέον απότομα ανηφορική και οδηγεί με μικρή ως ελάχιστη κλίση τον αυχένα.

Πλησιάζοντας τον αυχένα.

Η θέα προς την Τύμφη από τον αυχένα (1500 μ.)

 

  Στον αυχένα σταματήσαμε να απολαύσουμε το σχεδόν πανοραμικό τοπίο.  Εδώ υπάρχει μια διασταύρωση που μας δίνει τρείς επιλογές.   Αριστερά, ίσια προς το χωριό Περιβόλι και δεξιά προς τον πυρήνα του εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα.  Για αυτό τον σκοπό υπάρχουν δυο μεταλικές πινακίδες που αγωνίζονται να σταθούν μέσα στον σφοδρό άνεμο που σαρώνει το πέρασμα.

Ο Yuri στον αυχένα.

 

Η φρέσκια ταμπέλα ...

... και ο "πυροβολημένος" δρυμός !

Η συνέχεια . . .