Ορισμός του GPS by Rene Baur (C) 1999

(μέρος 1 από 11)

Η μετεξέλιξη: "Car PC Project" ή αλλιώς CP²
(17 - 8 - 2004)

    Αρκετός καιρός πέρασε από την τελευταία κατασκευή κι ήρθε η ώρα για την αναβάθμιση του συστήματος (σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή).  Ετσι αποφάσισα την τοποθέτηση πλήρους car PC στον Yuri, με MS Windows λειτουργικό, TFT οθόνη κ.λ.π.

 

    Αρχικά το CP² ξεκίνησε με την επιλογή της οθόνης του συστήματος.  Από μια πρώτη ανάλυση των διαθέσιμων επιλογών και μεταξύ 5", 6", 7", 8", 10" και μεγαλύτερου μεγέθους οθονών επελέγει η 7".  Αυτό το μέγεθος δίνει την δυνατότητα να τοποθετηθεί η οθόνη στο σκιάδιο (sunvisor) του οδηγού.

Η οθόνη.

    Ως μοντέλο διάλεξα το 7" της Lilliput, μιας Ταϊβανέζικης φίρμας με αρκετή επιτυχία σε αυτό τον τομέα.

Lilliput 7".

    Το κέλυφος της οθόνης είχε στην πλάτη ένα κυλινδρικό εξόγκωμα το οποίο σε άλλα μοντέλα χρησίμευε για την τοποθέτηση κεραίας λήψης τηλεόρασης.  Στο συγκεκριμένο μόνιτορ, ήταν άχρηστο κι έτσι για να μην προεξέχει αφαιρέθηκε με έναν μικρο-τροχό κοπής.

Η πλάτη της οθόνης.

    Μετά την αφαίρεση η τρύπα που έμεινε καλύφθηκε την μονωτική ταινία.

Η πλάτη της οθόνης.

    Στην κάτω άκρη της οθόνης υπάρχουν όλες οι συνδέσεις της με τον "έξω κόσμο".  Οι ηλεκτρικές συνδέσεις γίνεται μέσω τριών βυσμάτων: α) ενός κυλινδρικού για την τροφοδοσία με 12 VDC, β) ενός "τύπου USB" για την σύνδεση των πηγών video και ήχου και γ) ενός καλωδίου - βύσματος για την σύνδεση με την έξοδο VGA του PC και το USB "ποντίκι".

Τα βύσματα.

    Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει μια οπή στήριξής της, κι επίσης στην πλάτη της υπάρχει η δυνατότητα να "περαστεί" μέσα σε σχισμή παξιμάδι το οποίο μπορεί να την στηρίξει.

Το κάτω μέρος.

    Στο κάτω μέρος και στην κορυφή της πλάτης της οθόνης υπάρχουν σχισμές για τον αερισμό και την απαγωγή της θερμότητας που αναπτύσεται κατά την λειτουργία της.

Το κάτω μέρος.

    Οπως φαίνεται και στην ετικέτα που υπάρχει στην πλάτη της οθόνης η κατανάλωσή της φθάνει τα 8 W κι έτσι η διατήρηση επαρκούς αερισμού της είναι σημαντική για την λειτουργία της.

Η ετικέτα με τα στοιχεία.

    Στην πλάτη επίσης βρίσκεται και το μεγάφωνο που δίνει ήχο μόνο κατά την σύνδεση εξωτερικής πηγής video σήματος, όπως π.χ. videocamera.

Η πλάτη της οθόνης.

    Μετά την αφαίρεση του "εξογκώματος" της κεραίας το συνολικό πάχος της οθόνης μειώθηκε σημαντικά, επιτρέποντας την ενσωμάτωσή της στο σκιάδιο.

Πλάγια όψη.

Η συνέχεια . . .