Οι συμμετέχοντες:

 Ι. Δέδες - Χ. Παπασπυρόπουλος (Suzuki Samurai)

Α. Παγώνης - Κ. Φεντούρης (Land Rover Discovery)

 

"2η εναλλακτική Ζήρειας"

  1. Η συγκεκριμένη εκδρομή είχε ερευνητικό χαρακτήρα.  Ως εκ τούτου το πρόγραμμα ήταν αρκετά χαλαρό.  Οι δώδεκα ώρες συνεχόμενης οδήγησης ήταν απαραίτητες για την εξεύρεση της ιδανικότερης διαδρομής.  Οι στάσεις ήταν αρκετές, ορισμένες δε από αυτές είχαν μεγάλη διάρκεια.

  2. Κρίθηκε απαραίτητη η στάση στην περιοχή του οροπεδίου για τεχνική οδήγηση, φωτογραφίες και άλλες δραστηριότητες.  Ακολούθησαν 15 χιλιόμετρα τα οποία ήταν τα πιο δύσκολα.

  3. Τελειώνοντας τα 15 χιλιόμετρα, ακολουθώντας την "2η διαδρομή", κάναμε μια στάση σε ένα ξέφωτο κοντά στο 1ο καταφύγιο δίπλα στην σπηλιά του Ερμή.

  4. Φαγητό - καφές στα Τρίκαλα Κορινθίας.

  5. Μετά από 24 ασφάλτινα χιλιόμετρα μπορέσαμε να επισκευθούμε το πυροφυλάκιο στο Σαραντάπηχο.  Η θέα ήταν "αεροπορική", οι δε δασικοί δρόμοι μοναδική εμπειρία, η οποία οφείλεται στην πυκνή βλάστηση.  Από εκεί και περνώντας από τα χωριά Στενό, Μεσινό, Καστανιά επιστρέψαμε στη διασταύρωση του χωριού Δροσοπηγή με τελικό προορισμό την Αθήνα.

 

Περιγραφή

Ωρα

Απόσταση

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ 07:30 000,00 Km
ΔΙΟΔΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 07:50  
ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΙΑΤΟ ΑΦΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΣΟΥΛΙ, ΚΑΛΙΑΝΟΥΣ, ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ    
ΧΩΡΙΟ ΚΛΗΜΕΝΤΙ 09:15  
ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ (ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ) 09:25 107,40 Km
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΧΩΡΙΟΥ ΔΡΟΣΟΠΗΓΗΣ 09:40 19,70 Km
ΧΩΡΙΟ ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ ΑΡΧΗ ΧΩΜΑ   23,00 Km
ΣΤΗΝ ΔΙΧΑΛΑ ΔΕΞΙΑ   26,00 Km
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΣΤΑΝΙΑ 10:20 30,40 Km
ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 2.000     ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 8ο C 10:30 33,10 Km
ΚΟΡΥΦΗ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΔΡΟΜΟΥ    ΥΨΟΜΕΤΡΟ 2.370    ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 3ο C 11:30 44,60 Km
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΝΗΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!! ΕΥΘΕΙΑ ΧΩΡΙΟ ΜΠΟΥΖΙ ΔΕΞΙΑ ΟΡΟΠΕΔΙΟ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 11:50 48,70 Km
ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΓΙΑ ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΑ 13:30 58,70 Km
ΑΝΩ ΤΡΙΚΑΛΑ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΦΕ    
ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΓΙΑ ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΥΑ    
ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 15:30 76,50 Km
ΔΕΞΙΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΧΩΡΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟ    
ΔΕΞΙΑ ΤΑΜΠΕΛΑ ΔΑΣΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ   82,70 Km
ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΟ.  ΕΔΩ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΘA ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΑΥΤΟ    
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ 19:30 270,60 Km

 

Διανυθείσα διαδρομή 383 χιλιόμετρα.  (άσφαλτος 337, χώμα 36 + περίπου 10 στην περιοχή γύρω από το Σαραντάπηχο)

16 Μαϊου 2005 - 06:16 μμ.

Δημήτρης Κίσσονας (Αττική)  dkissonas@hotmail.com

Αγαπητέ Dr. Format,

Η παρέα μου κι εγώ σε ευχαριστούμε θερμά για την, έστω και ακούσια, συμβολή σου στην υπέροχη μονοήμερη εκδρομή που κάναμε προχθές, Σάββατο 14 Μαΐου, στη Ζήρεια.

Ακολουθώντας βήμα-βήμα τις σημειώσεις σου ελάσαμε τοπία μαγευτικά, συνοδευόμενα βέβαια από την ανάλογη πεπτική τέρψιν ("αρνάκι άσπρο και παχύ της σχάρας σου καμάρι...").

Χάσαμε την στροφή για Δροσοπηγή αλλά χάρις στον εξαιρετικό χάρτη του δικτυακού τόπου www.e-ziria.gr πήραμε το δρόμο από την Καστανιά, παρότι έπρεπε να ρωτήσουμε για να βρούμε τη σωστή έξοδο από το χωριό.

Αφήσαμε την κορυφή για μια άλλη φορά καθώς απώτερος σκοπός ήταν να καταλήξουμε στο Πλανητέρο μέσω Ζαρούχλας και Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, αν και τελικά φτάσαμε μέχρι τη Ζαρούχλα διότι ξοδέψαμε αρκετό χρόνο για παιχνίδι στη λάσπη της Λίμνης Δασίου καθώς και στο μεγάλο χαντάκι κανά χιλιόμετρο παραπέρα.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σου επισημάνω πως, με εξαίρεση κανάν-δυο από την παρέα που γνωριζόμαστε καλά, για τους υπολοίπους η εξόρμηση αυτή ήταν ταυτόχρονα και η πρώτη μας γνωριμία. Αυτό που με εξέπληξε ιδαιτέρως ήταν το πόσο εξισορροπιστικό είναι το ομαδικό offroading, εκδρομικό τε και αγωνιστικό, μεταξύ των μελών ακόμα και της πιο ανομοιόμορφης παρέας και των πιό ετερόκλητων οχημάτων, ήτοι:

1) Ο Μιχάλης, μετά της συζύγου, με δοκιμαστικό Land Rover Discovery (δεν ξέρω τί από τα δυο ήταν πιο αναίσθητο, ο οδηγός ή το αυτοκίνητο).
2) Ο Δημήτρης με την κοπέλα του στο Discovery του Μιχάλη.
3) Ο Νίκος με την γυναίκα του, με ένα Cherokee περσινό, ο οποίος μέχρι και την προηγούμενη βόλτα μας πέρναγε 10 εκατοστά νερό με όλα τα διαφορικά στο φουλ.
4) Ο Βασίλης, ο φίλος μου, κι εγώ, με το δεύτερο, σε οκτώ (8) μήνες, Lada Niva μου, καθώς το πρώτο κατάφερα και το βούλιαξα σε 1,50 μέτρο νερό ("κύριε Ασφαλιστά μου, που να το φανταστώ, αφού μου είπαν ότι το Lada Niva πάει παντού!").

Ηθικόν δίδαγμα: Υπάρχουν αυτοκίνητα γρηγορότερα, ψηλότερα και δυνατότερα ("Citius-Altius-Fortius") αλλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ!!!). Το Niva είναι απλά μία πολύ τίμια λύση (τί άλλο να πώ βλέποντας το Discovery των 60.000 ευρώ να ανεβαίνει 45 μοίρες με ασφάλτινα ελαστικά; Έχεις κανά καλό αντεπιχείρημα;)

Εύχομαι η εκδρομή αυτή να αποτελέσει την τόσο δα ενθάρρυνση που χρειαζόμουν για να αρχίσω να ακολουθώ παρόμοιες παρέες χωρίς τις αναστολές του τύπου "μα δεν γνωριζόμαστε", "μα θα τους καθυστερώ με τα φτιαγμένα θηρία που έχουν", κ.α.. Λυπήθηκα, μόνο, που είχα ξεχάσει την συγκέντρωση στη Πάρνηθα αλλά ευελπιστώ πως καιρού ΜΗ επιτρέποντος θα επαναληφθεί σύντομα,

         Φιλικά,

Δημήτρης Κίσσονας

 

Επιστροφή στις εκδρομές . . .