(μέρος 1 από 2)

 

    Μια πραγματικά όμορφη περιοχή της Ελλάδας που αξίζει της προσοχής μας είναι η ευρύτερη περιοχή Οίτης – Βαρδουσίων.  Εξαίρετα τοπία, πανδαισία χρωμάτων, πολλά νερά (ας μην ξεχνάμε τον Μόρνο) αλλά και χιόνι - λάσπη (ανάλογα με την εποχή του έτους) δίνουν τη δυνατότητα να περάσετε δύο ή και περισσότερες ημέρες γεμάτες δραστηριότητες off road στενής επαφής με τη φύση, (καθώς και με τα παϊδάκια – λουκάνικα – κοκορέτσια κι άλλα καλά του Ραβάνη) να γυρίσετε στο κλεινόν άστυ με γεμάτες μπαταρίες.

    Η εκδρομή μας έγινε συμμετέχοντας σε ένα κομβόι 10 αυτοκινήτων 4Χ4 επιτρέποντάς μας να αποκομίσουμε τα εξής συμπεράσματα: ιδανικό μέγεθος μιας παρέας που επισκέπτεται την περιοχή είναι τα 4 έως 6 ικανά 4Χ4.  Η σύνθεση αυτή θα σας επιτρέψει να είστε συνεχώς σε επαφή με όλους, να σταματάτε όπου και όταν θέλετε για φωτό – video αλλά και να κινείστε σχετικά γρήγορα έτσι ώστε να μπορείτε να επισκεφτείτε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη.

    Πιστέψτε μας, τα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε καθώς και χωματόδρομοι, είναι πραγματικά ανεξάντλητα.  Κάθε ένα με τη δική του έκπληξη, με τη δική του ιδιαίτερη ομορφιά.

    Εμείς επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε σαν βάση μας το χωριό Αθανάσιος Διάκος (Μουσουνίτσα) και σαν διαμονή και κέντρο ανεφοδιασμού (βλ. μπριζολίκια) τον ξενώνα Ραβάνη.

    Η διαδρομή που επιλέξαμε να ακολουθήσουμε είναι Αθήνα – Παύλιανη (άσφαλτος προσοχή το τελευταίο βενζινάδικο που θα βρείτε είναι στην Παύλιανη), Παύλιανη – Στρώμη (χώμα – διάβαση Μόρνου), Στρώμη – Μουσουνίτσα (χώμα – λίγη λάσπη).  Ακολούθως ανάβαση μέσω Δάφνης προς τα ορειβατικά καταφύγια (λάσπη – χιόνι – ομίχλη – πολύ κρύο).  Σε συνέχεια επίσκεψη στα οροπέδια ανατολής και τις παγωμένες λίμνες Ζηρέλια (πολύ - πολύ λάσπη).

    Είναι χρήσιμο εδώ να αναφέρουμε κάποια πράγματα τα οποία καλό θα είναι η παρέα να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει (αναλόγως βεβαίως της εποχής του χρόνου που κάνετε την επίσκεψη).  Οπωσδήποτε κατάλληλα λάστιχα (τουλάχιστον ΑΤ) στα αυτοκίνητα, ιμάντες για πιθανά κολλήματα, αδιάβροχα και γαλότσες λάσπης καθώς και κάποιο φτυάρι καλό θα είναι να υπάρχουν.  Υπενθυμίζουμε εδώ αυτό που είπαμε και παραπάνω για την τελευταία βενζίνη στην Παύλιανη.  Κάντε σωστά τους υπολογισμούς σας και δεν θα έβλαπτε να έχετε μαζί μικρό εφεδρικό δοχείο.  Για να σας βοηθήσω θα σας πω ότι η μέση κατανάλωση της πρώτης μέρας με τη διαδρομή που αναφέρουμε ήταν περίπου 30 λίτρα ανά αυτοκίνητο.

    Για να υπολογίσετε τα χρονικά σας όρια σημειώνω ότι μπήκαμε σε χώμα στις 11:00 η ώρα το πρωί και επιστρέψαμε στη Μουσουνίτσα για φαγητό στις 4:30 το απόγευμα.  Εφοδιαστείτε λοιπόν με κάποιο είδος ξηράς τροφής και νερού μέσα στο αυτοκίνητο.  Δεν θα περιγράψω τα τοπία που είδαμε την πρώτη μέρα και κάποιες μικροδυσκολίες που αντιμετωπίσαμε καθώς προτιμώ να αφήσουμε τις φωτογραφίες που παραθέτονται να σας δώσουν μια εικόνα.

    Η δεύτερη μέρα της εκδρομής μας ήταν αφιερωμένη στο όρος Οίτη.  Η διαδρομή που ακολουθήθηκε ήταν Αθανάσιος Διάκος – Παύλιανη για ανεφοδιασμό βενζίνης και ακολούθως έξω από την Παύλιανη μπήκαμε στον χωματόδρομο με ταμπέλα προς Οίτη.  Υπήρχε λάσπη, λάσπη και πάλι λάσπη.  Η χαρά του παιδιού.  Από τη στιγμή που θα μπείτε στο βουνό θα πρέπει μέσα στις επιλογές σας να είναι η επίσκεψη στην πυρά Ηρακλέους.  Εμείς σαν ομάδα φτάσαμε στο καταφύγιο κάτω από την κορυφή όμως η προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε την πυρά Ηρακλέους δεν πέτυχε λόγω περιορισμένου χρόνου.  Στην πορεία αντιμετωπίσαμε αρκετά προκλητικές οδηγικές συνθήκες, χιόνι ανακατεμένο με λάσπη, άπατες νερολακκούβες, ακόμη και κομμένο δέντρο χρειάστηκε να μετακινήσουμε για να περάσουμε.  Οι λέξεις είναι αδύνατον να περιγράψουν την ομορφιά που έχουν τα ρυάκια του νερού όταν κυλούν ανάμεσα στο παγωμένο χιόνι ή την έκπληξή μας από τα ίχνη αρκούδας ακριβώς πάνω στο φρέσκο χιόνι που περνάγαμε.

    Συμπερασματικά… ναι θα ξαναπάμε!  Ναι, ξετρελαθήκαμε!  Όχι, δεν υπάρχει κανένα είδος νυχτερινής ζωής στον Αθανάσιο Διάκο, αν ψάχνετε για κάτι τέτοιο προτιμήστε Αράχωβα.  Ναι, το καλύτερο είναι μια μικρή και σφιχτά δεμένη ομάδα.  Ναι, μη φοβηθείτε τις οδηγικές δυσκολίες, άλλωστε τα 4Χ4 γι’ αυτό φτιάχτηκαν.  Ναι, σχεδιάστε τη διαδρομή σας, είναι όμως βέβαιο ότι η ομορφιά του τοπίου θα σας παρασύρει εκτός χρονοδιαγράμματος (και έτσι πρέπει να συμβεί, πιστέψτε μας!).

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Μανούβρες στο χιόνι.

 

Διάσχιση του Αρκουδορέματος.

 

Διάσχιση του Αρκουδορέματος.

 

Αναστροφή στον Σταυρό Βαρδουσίων.

 

Αναστροφή στον Σταυρό Βαρδουσίων.

 

"Ανέλκυση" Niva.

 

"Ανέλκυση" Niva.

 

Το κομβόυ σε πλήρη παράταξη.

 

Η λίμνη στα Ζηρέλια.

 

Nivo-κατάληψη στου Ραβάνη (Αθ. Διάκος).

 

Η συνέχεια . . .